Aktiv fritid

I-Karate

Lunds Karateklubb genomför en långsiktig satsning med fokus på karateträning för personer (barn/ungdomar/vuxna) med funktionsnedsättning. Lunds Karateklubb har som motto ”karate för alla” och anordnar bl.a. tävlingen ”Open Swedish I-karate Global” för personer med funktionsnedsättning som är en del i satsningen för att ge alla lika rättigheter att deltaga i karatetävlingar.

Alla våra utvecklingssatsningar/projekt är i linje med Riksidrottsförbundets anvisningar för barn och ungdomsidrott och vi utgår också från ”Idrotten vill” och våra ledord är ”Livsnjutning – Ökad livsglädje – Gemenskap”.

Lunds karateklubb

c/o Ordförande Tomas Lindgren, Karl XII gatan 8, 222 20 Lund

E-postinfo@lundskarateklubb.com

Webbwww.lundskarateklubb.com

 

Kajakpaddling och skridskokälkåkning

RBU har medverkat i ett 3-årigt arvsfondsprojekt ”Aktivt frilufsliv för dig med funktionsnedsättning”. Övriga medverkande i projektet har varit RG Aktiv rehabilitering, Neuroförbundet, DHR; Personskadeförbundet RTP, Friluftsfrämjandet, Svenska Skridskoförbundet och Svenska Kanotförbundet.

I Malmö finns det nu möjlighet att utöva kajakpaddling och långfärdsåkning på skridskokälke.

Malmö Kanotklubb (MKK) är ansvarig för kajakpaddlingen och föreningen Idrott För Handikappade (FIFH) är ansvarig för skridskokälkåkningen.

För information om respektive aktiviteter kontakta Annika Nielsen på MKK, annikabnielsen@hotmail.com, telefon 070- 631 06 10 eller Stefan Gahne på FIFH stefan.gahne@fifh.com, telefon 073- 231 38 83.

Det finns en Kajak och skridskohandbok att beställa på http://www.rekryteringsgruppen.se/.

 

FIFH Malmö

Sveriges största idrottsförening för funktionshindrade har sitt unika idrottscentra i Malmö.

FIFH har ca 800 medlemmar i åldern 2,5 – 95 år och ca 45 aktiviteter i veckan för personer med rörelsehinder, utvecklingsstörning och synskada. Träningen riktar sig från nybörjare till högsta elit. För barn och ungdomar som är lite osäkra på vilken idrott de vill börja med rekommenderar vi någon av våra Sportis.

Sportisgrupperna träffas en gång i veckan för att prova på olika idrotter, träffa förebilder/idoler inom handikappidrotten men framförallt för att träffa kompisar i samma situation som sig själva. De samarbetar med andra Sportis/Idrottsskolor runt om i Sverige och arrangerar tävlingar och läger tillsammans. Individens förutsättningar och möjligheter styr den personliga målsättningen både när det gäller idrott och självständighet.

Sportis är inkörsport för nya barn och ungdomar mellan 4-19 år, och de är i dagsläget uppdelade i 7 olika grupper beroende på ålder och funktionsnedsättning. Det finns 3 olika huvudspår, dessa är intellektuellt funktionsnedsatta, rörelsenedsättning och synnedsättning. I de olika grupperna testar de lekar, bollsporter, sport i allmänhet, kroppsuppfattning mm.

Om det är några barn och ungdomar som vill börja med någon fysisk aktivitet och träffa nya kompisar, eller som vill veta mer om Sportis/FIFH, kontakta då barn och ungdomskonsulenter Viktor Söderlund (viktor.soderlund@fifh.com) eller Megala Axelsson (megala.axelsson@fifh.com) för mer information.

Ni kan också läsa mer på hemsidan: http://www.fifh.se

 

Alla Kan Gympa – Skåne

Alla kan gympa är Gymnastikförbundets verksamhet för personer med funktionsnedsättningar, t.ex. rörelsenedsättning, neuropsykiatriska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar.

Vi utgår från rörelseglädje och ser möjligheter istället för begränsningar i vår verksamhet.

Här ingår träning med bland annat grundmotorik, koordination, styrka, uthållighet och rörelse till musik.

Vi leker lekar, bygger banor och testar olika redskap så att deltagarna får träna på så många olika sätt som möjligt och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

En del grupper har en särskild inriktning på sin verksamhet och tränar exempelvis mest trampolin, motionsgymnastik eller parkour, andra tränar blandad redskapsgymnastik

varje gång. Alla kan gympa har något spännande, roligt och engagerande för alla.

För mer information besök: http://www.gymnastik.se/globalassets/svenska-gymnastikforbundet-traning/dokument/alla-kan-gympa/alla-kan-gympa—-nya-foreningar.pdf

Vi finns på flertalet platser i Skåne. Kontaktuppgifter till våra olika föreningar finner ni via:http://www.gymnastik.se/traning/Allakangympa/varfinnsallakangympa/

Ni hittar oss även på Facebook. https://www.facebook.com/AllaKanGympa/

Vid frågor kontakta Birgitta Green på 0736-20 36 17 alt via allakangympa@gmail.com

Välkommen på ett prova på pass!

HISO

HISO erbjuder dig många olika möjligheter till en kul och stimulerande aktivitet. Du behöver absolut inte ha varit aktiv tidigare för att börja med någon form av aktivitet. Det händer något när man håller på med en idrottsaktivitet. Du har ju kul när du idrottar. Både din hjärna och din kropp mår bättre, du blir gladare, rörligare och känner dig starkare.

Hos HISO kan du dessutom ”prova dig fram till” en aktivitet som känns rätt och som du trivs med. Du får då också kontakt med många andra trevliga kompisar.

När du har provat dig fram till en aktivitet som du trivs med löser du bara ett motionskort, som ger dig möjlighet att delta i ett obegränsat antal aktiviteter, för 340 kr/termin eller 630 kr/år för dig under 21 år och 465 kr/termin eller 880 kr/år för dig över 21 år. Du kan alltså vara med i flera aktiviter i veckan för en och samma kostnad.

HISO erbjuder träning inom bl a simning, boccia, bowling, skytte, ridning, bordtennis mm.

För mer information, ring 040-23 10 90 , skicka ett mail till info@hiso.nu eller gå in på hemsidan www.hiso.nu

HISO

Lugna gatan 41, 211 59 Malmö

Besöksadress: Lugna gatan 43

 

H43 Wheelers

Rullstolshandboll är en integrerad sport, och vi har spelare både med och utan funktionshinder. Våra spelare är tjejer och killar mellan 9 och 64. Vi tränar 3 gånger i veckan på Färs och Frosta Arena i Lund, tisdagar 20.30-21.30, onsdagar 20.30-22.00 och lördagar 13.00-14.00.

Vill Du ha mer information om rullstolshandboll – kontakta ansvarig tränare Carina Sacher tel: 070-408 81 02 alternativt per mail till h43wheelers@h43.org

Adress: H43 Lund

Klostergårdens Idrottsområde, Stattenavägen, 222 28 Lund

http://www.h43lund.se

Besöksadress: Färs & Frosta Sparbank Arena

Telefon: 046-12 03 70

E-post: info@h43lund.se

 

HIF Glimten – Handikappidrott

HIF Glimten är en handikappidrottsförening enligt rekommendation av SHIF. Föreningens målsättning är att tillvarata de funktionshindrades idrottsintresse och driva en aktiv idrottspolitik med målsättning att främja tävlingsidrotten i Sverige. I vår målsättning finns också den tanken att de löften som vi finner i vår verksamhet bör ingå i den idrottsverksamhet som redan finns i kommunen. Här utgår vi självklart från att den redan etablerade övriga idrotten har resurser att tillvarata de våras intresse på ett aktivt och stimulerande vis, jämförbart med den aktiva friskidrotten.

 

Du behöver absolut inte vara någon elitidrottare för att tillhöra oss utan du bestämmer själv i vilken takt du vill utöva just din idrott. Vi hoppas att du, på följande aktiviteter, ska hitta något som passar just dig.

HIF Glimten har boccia, bordtennis, mattcurling och skytte på programmet. Vi tar emot alla funktionshinder och åldrar. Vi tycker idrott är en viktig social sysselsättning som behövs inte bara för idrotten utan mest egentligen för det sociala kontaktnätet. HIF Glimten firade 30 år 2008.

Har du förslag på andra aktiviteter kan du kontakta föreningen på telefonnummer 042-15 21 21.

För mer information:

HIF Glimten – Handikappidrott

Vaktgatan 9A, 254 56 Helsingborg

Föreningens e-postadress är hif.glimten@hotmail.com

Ni kan även hitta oss på vår hemsida http://www5.idrottonline.se/HIFGlimten-Handikappidrott/

Ni är välkomna att höra av er även med andra förfrågningar.