Rida med funktionsnedsättning

 

RBU Skåne samarbetar med Skånes Ridsportförbund genom att sprida information om var det finns möjlighet att rida för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning.
Ridsporten har länge varit en av de största idrotterna för personer med funktionsnedsättning.

Genom ridsporten får omkring 4000 personer med någon form av funktionsnedsättning, varav ca 300 i Skåne, möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid. Som pararyttare finns det många möjligheter att utöva sin sport. För de som inte kan delta i ordinarie verksamhet erbjuder många ridskolor speciella grupper eller individuell undervisning för pararyttare. Förutom specialutrustning för ryttare och häst kan anläggningens läktare, toalett och cafeteria vara anpassade. I de fall funktionsnedsättningen är rörelserelaterad kan uppsittningsramp och lift vara viktiga hjälpmedel. Många ridskolor har speciella grupper för pararyttare. Det arrangeras också speciella tävlingar för pararyttare. En del ridklubbar erbjuder också FU-klasser i sina ordinarie tävlingar. Målet för Skånes Ridsportförbunds Para-kommitté är att alla tävlingar ska vara öppna även för pararyttare. Svenska Ridsportförbundet erbjuder även ledarutbildningar speciellt inriktade mot pararyttare.
Kontakta Skånes Ridsportförbund om du vill veta mer eller hitta en ridskola nära dig

www.skaneridsport.se, 046-529 10. https://www.skaneridsport.se/forening/borjarida/Pararidning/

 

RBU har särskilt samarbete med följande klubbar:

Lunds Civila Ryttarförening

LCR är Skånes största ridskola sett till antalet medlemmar. Vi har en stor del av vår verksamhet riktad till personer med olika funktionsnedsättningar både i form av specialanpassade grupper och som en integrerad del.

Här kan du läsa mer om hur det är att rida med funktionsnedsättning hos LCR!

För mer information – kontakta Marie Genberg på marie.genberg@lundscivila.se eller telefonnummer ‭076-170 37 48‬.
http://lundscivila.se/